Juridische valkuilen

Verslag

Een gevarieerd gezelschap had zich aangemeld voor de themabijeenkomst ‘Juridische Valkuilen’. We waren te gast bij Hester van der Valk, partner bij Pur Sang advocaten. Onder de aanwezigen waren zelfstandigen met en zonder personeel, waarvan sommige werkzaam in een B2B omgeving terwijl anderen met name aan consumenten leveren.

De workshop

De presentatie was goed afgestemd op de verschillende situaties van de deelnemers. Tijdens haar verhaal schonk Hester veel aandacht aan het vermijden van risico’s. Door onduidelijke verwachtingen bijvoorbeeld vergroot je de kans op problemen. Stel dat een contractpartij vindt dat jij je niet aan de overeenkomst hebt gehouden, terwijl jij daar anders over denkt. Niet alleen is dit schadelijk voor de relatie met de andere partij, het kan zelfs leiden tot aansprakelijkheid.

Door op correcte wijze afspraken te maken, leg je de juiste basis waarop je je later kunt beroepen. De rol die de Algemene Voorwaarden van een bedrijf kunnen spelen, werd uitgebreid toegelicht. Ook hier bleek wederom dat alleen bij een juiste inhoud én toepassing de AV voor juridische houvast zorgen.

Daarna gaf Hester tips om effectief te incasseren, zodat je zelfs bij het faillissement van een klant aanspraak kan maken op tegoeden. Als laatste onderwerp kwamen de eigenschappen en voordelen van de Flex-BV aan bod.

De avond eindigde met een aantal cases die het voorgaande nog eens verduidelijkte. Al met al een zeer informatieve avond met zeer veel waardevolle, direct toepasbare tips.

De aankondiging

Juridische Valkuilen…
En hoe je ze kan voorkomen!

Zaken doen is leuk, zeker als je op een plezierige manier met je klanten en leveranciers omgaat. Totdat er iets fout gaat, bijvoorbeeld als blijkt dat jouw klant financieel gezien niet zo betrouwbaar is als jij dacht.

Op dagelijkse basis gaat een ondernemer contracten aan. Aan de basis van elke koop of verkoop, opdracht of betaling liggen juridische overeenkomsten. Lang niet altijd controleren we vooraf hoe het staat met onze rechten als een overeenkomst niet goed gaat.

Het gaat echt niet dagelijks fout, maar het huidige economische klimaat is wel veranderd. Dat kan betekenen dat we meer risico’s lopen bij het ondernemen. Want wat gebeurt er als jouw leverancier failliet gaat en je een bestelling vooruit betaald hebt? En laat jij ook vaste klanten consequent een overeenkomst tekenen voordat je de opdracht aanneemt? Of lever je in goed vertrouwen? Als je aan consumenten levert, dan heb je weer andere overwegingen te maken.

De workshop

Flexibel en servicegericht kan je blijven, ook als je vooraf afspraken formaliseert. Daar gaat Hester van der Valk, advocaat van Pur Sang Advocaten ons alles over vertellen. Maar ook praat ze ons bij over wat de verschillende rechtsvormen waaruit je kan opereren vandaag de dag betekenen. Is de rechtsvorm de jij ooit koos, nog steeds het meest optimale? Hoe zit het met de zelfstandigen aftrek, wat houdt een flex BV precies in?

Het programma

Datum: 16 oktober 2013

19.00 – 19.30 uur  Ontvangst met koffie
19.30 – 21.00 uur  Interactieve presentatie
21.00 – 21.15 uur  Pauze
21.15 – 22.00 uur  Casus
22.00 – 22.30 uur  Netwerken met een hapje en drankje
22.30 uur             Einde

Locatie

Pur Sang Advocaten
Verzamelgebouw Tauro
Herenweg 115
2105 MG Heemstede
Route >>
Er is voldoende parkeergelegenheid.

KOSTEN

Kosten voor deelname bedragen € 40,- ex. btw. LinkedMeer members betalen € 20,- ex. btw.

AANMELDEN

Aanmelden kan via organisatie@linkedmeer.nl.

Over Hester van der Valk

Hester van der Valk van Pur Sang Advocaten heeft jarenlange ervaring in de advocatuur. Sinds 2012 heeft zij samen met een compagnon haar eigen kantoor opgericht dat zich richt op het MKB en ZZP-ers. Zij staat ondernemers bij in het arbeidsrecht, huurzaken en contracten. Het uitgangspunt van haar dienstverlening is om zo dicht mogelijk bij een ondernemer te staan en de advocatuur laagdrempelig te maken voor ondernemers. “Het bedrijfsleven heeft een enorme drempelvrees om naar een advocaat te stappen”, zegt ze, “maar, ik wil laten zien dat onze dienstverlening ook heel toegankelijk en betaalbaar kan zijn.”