Tips voor een stressvrij ambitieus bestaan

DOOR IRIS BOUWMAN – Momenteel lees ik ‘Lean in’ van Sheryl Sandberg. Er is veel te doen over dit boek, waarin Sheryl (COO van Facebook) tips geeft hoe je als ambitieuze vrouw de top bereikt.  Ze legt daarbij een groot deel van de verantwoordelijkheid van het beklimmen van de carrièreladder bij de vrouw zelf. Ik vind het verfrissend hoe Sheryl in dit boek naar zichzelf durft te kijken en haar successen, nederlagen en flaters beschrijft. Het is een boek dat de discussie verandert van wat vrouwen niet kunnen bereiken, naar wat ze wél kunnen bereiken.

Ben jij een ambitieuze vrouw? Lees dan verder. In dit blog geef ik, vanuit mijn expertise mindfulness, een aantal tips voor een stressvrij ambitieus bestaan. Want door in het moment te blijven, kosten deadlines en continue afleiding door mail, telefoon en social media, je veel minder energie.

Tip 1. Train je ‘aandachtsspier’

Wie kent het niet? Je hebt een planning voor de werkdag maar wordt voortdurend afgeleid door werkzaamheden die tussendoor komen. Een mailtje, een telefoongesprek, of dat berichtje op Facebook. Leuk, maar ook vermoeiend en frustrerend: je krijgt je eigen werk steeds minder goed af. Maar wat doe je eraan? Ga je ‘aandachtsspier’ trainen! Zoals je je buikspieren traint voor een sixpack, train je met mindfulness je aandacht bewust ergens op te richten. Als je je aandachtsspier traint, word je je er bewust van wanneer je aandacht is afgeleid. Vervolgens kun je kiezen: geef ik deze ‘afleiding’ aandacht of niet? Soms ontkom je er niet aan en heeft iets direct een reactie nodig. Maar dat is niet altijd het geval. Dan kun je je aandacht dus weer richten op waar je mee bezig was. Deze keuzevrijheid in wat je aandacht geeft zorg voor rust omdat jij de regie in handen hebt. En wat voor de buikspieren geldt, geldt ook voor de ‘aandachtsspier’: hoe vaker je oefent, hoe beter het lukt.

Hoe train je je ‘aandachtsspier’? Doe een korte of lange meditatie.

Tip 2. Forceer niets

Zelfs met een volle agenda kun je de rust bewaren. Hoe? Door afspraken te maken met jezelf. Niet om dingen te doen, maar juist om dingen te laten. Stel, je hebt een deadline voor een belangrijke opdracht. Het benauwt je omdat je op dit moment geen geniale inval krijgt voor de aanpak hiervan. In plaats van piekeren, je zorgen te maken, kun je het volgende doen:

  • Neem afstand. Dat kan heel letterlijk zijn: ga even van je werkplek af, maak een lunchwandeling. Een andere omgeving zorgt voor een verschuiving van focus en voorkomt  dat je ‘je blind staart’ op een onderwerp. Daarna kun je met een frisse blik verder werken.
  • Spreek met jezelf een tijdstip af wanneer je het plan van aanpak gaat maken: “Morgenmiddag, na de lunch ga ik ermee aan de slag.” Een dergelijke afspraak met jezelf geeft rust, je hoeft er nu niet over na te denken, waardoor je verder kan met andere werkzaamheden. Morgenmiddag is een ander moment dan NU en heb je frisse moed om het plan van aanpak voor je opdracht te maken. Probeer het uit!

Tip 3. Zorg goed voor jezelf!

“Work hard, play hard”, luidt het gezegde. Hard werken en leuke, ontspannende dingen doen in je vrije tijd is belangrijk voor een goede balans in je leven. Maar ook op het werk is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Hiermee bedoel ik dat je tijdens je werkdag zo nu en dan opmerkt wat je in je lichaam voelt. Even bewust stoppen met waar je mee bezig bent en opmerken: hoe gaat het nu met mij? Heb ik honger, voel ik ergens spanning in mijn lichaam? Tijdens een werkdag kun je het zo druk hebben dat je soms niet opmerkt dat je al een half uur naar de wc moet. Of dat je je lunch hebt overgeslagen.

Ook ik herinner me er dagelijks aan om even te stoppen met waar ik mee bezig ben. Ik haal dan koffie of loop naar een collega om te vragen hoe het gaat. Regelmatig doe ik een korte meditatieoefening om op te merken hoe mijn lichaam aanvoelt en aandacht te geven aan wat ik voel en ervaar. Om me hierbij te helpen gebruik ik ‘De Mindfulness App’. Je kunt de app naar jouw situatie instellen waardoor je op vaste tijden op de dag, het hier en nu ten volste ervaart. Heel handig voor een stressvrij ambitieus bestaan!

Deze blog is geschreven door Iris Bouwman. Zij is schrijfster van het boek Mindfulmama waarin zij haar ervaringen met mindfulness met andere mama’s deelt. Meer weten? Kijk op www.mindfulmama.nl.

Lees nog meer…